Óraüvegek

Hesalite
 • Műanyagból készülnek ezért világosak és rugalmasak. Alacsony keménységük a fő hátrányuk, mert összekarcolódhatnak, azonban a kis karcok akár házilag is polírozhatóak
 • A Hesalite erősen domború is lehet, szemben az ásványi és zafír üvegekkel
K1 ásványi üveg
 • A K1 az autóiparban is használt extra kemény és ellenálló ásványi üveg.
Zafír bevonatú K1 üveg
 • Különleges domború üveg, zafír bevonatú felülettel. Ezek jobban ellenállnak a karcolásoknak, mint a K1 ásványi üveg.
Zafír üveg
 • A zafír üveget szintetikusan állítják elő és a keménysége 9 Mohs, így különlegesen ellenálló. Csak a gyémánt vagy önmaga karcolhatja meg.
 • Létezik sík és domború zafír üveg is. Az utóbbi gyártása speciális technológiát igényel, ezért drágább.
Honnan tudjuk, milyen üveg van az óránkon?
 • Ha az óránkon zafír üveg van, akkor "Sapphire Crystal" felirat látható a hátlapján
 • Zafir kristályt csak a 250.000 Ft-nál drágább órákon használunk
 • Ha semmi sincs a hátlapra írva, akkor az lehet K1 ásványi üveg vagy Hesalite (csak a Bauhaus család)

Szíjak és fémcsatok

A bőrszíjak esetében a bőr fajtája a szíj hátoldalán látaható. Ez alapján megkülönböztetünk borjú, ló, bivaly, sertés, bárány és alligátor bőrből készült szíjakat. A bőr fajtájától függetlenül, egyes szíjakat dombornyomású mintázattal látunk el (pl. krokodilbőr mintázat a borjúbőr szíjon).

A fémcsatok esetében megkülönböztetünk milanese (fonott) és kapcsos fajtákat.

A szíjak származási helyét tekintve valamennyi bőrszíjat Németországban ("handmade in Germany") vagy Olaszországban ("fato a mano") készítenek.

Tok anyagok

Valamennyi óránkhoz 316L jelű rozsdamentes acélt használunk, ami látható a tok hátoldalán, mint a vízállóság, a „Made in Germany” felirat, a cikkszám és az egyedi tokszám is. A Rozsdamentes acél 316L egy különlegesen tiszta acél, amit az orvosi eszközökhöz is használnak, ezentúl alacsony a nikkel tartalma, de nem nikkelmentes.

Ezenkívül egyes óráink titán tokozásúak, amelyek teljesen nikkelmentesek és antiallergének.

A tok színe lehet rosé arany, sárga arany, barna, fekete, vagy ezüst. Az IP és PVD gyártási folyamatnál a tárgyakat vákuumkamrába helyezik és gázt vezetnek be. Ez a gáz tartalmazza azokat az ionokat, amivel a tokot be akarják vonni. A vákuum következtében különlegesen vékony réteg rakódik rá a tokra. Az eredmény a tok megnövekedett felületi keménysége és ezáltal nagyobb karcállósága.

Számlapok

A számlapok alapanyaga sárgaréz lemez. A különböző számlapok megmunkálása az alábbiak szerint zajlik:
 • Galvanizált számlapok: A számlapot galvánfürdőbe merítik és elektromos áramot vezetnek át rajta. Az áram hatására ionok rakódnak a számlapra. Felismerhetőek fémes fényükről.
 • „Guilloched” számlapok: vékony domború mintázatot préselnek rá, ez hozza létre a „guilloched” (rozettás) hatást.
 • Préselt számlapok: A mintázatot rányomják a számlap felületére.
 • Lukasztott számlapok: A számlapot lézerrel perforálják, bepillantást engedve a belső szerkezet mozgására (open heart modellek).
 • Fújt számlapok: A homokfúvás bársonyos kinézetet ad a számlapnak.
 • Gyöngyház: A számlapot gyöngyház réteggel vonják be. Ezek a fénytől függően a szivárvány színeiben pompáznak.

Utolsó lépésként a számok és jelzések felvihetők nyomdai úton vagy egyedi rátétekkel, kézi munkával.

Vízállóság

Az órák vízállóságának a mértéke a tok hátlapjába van gravírozva. A megadott bar/atm értéknél nagyobb víznyomás károsíthatja az órát!
A vízállóságra vonatkozó információ a teszt időpontjában érvényes. Zavaró tényezők (mint napfény, zuhany gél, fürdősó, izzadság) hatására idővel a tömítés részlegesen elveszti rugalmasságát. A kezelőgombok ütődése szintén befolyásolhatja a vízállóságot. Ebben az esetben ajánlott egy azonnali teszt végrehajtása. Bőrszíjakat ne tegyünk ki víz hatásának! A vízállóságot érdemes évente ellenőriztetni.

Vízbemenés előtt figyeljen arra, hogy:
 1. A korona legyen normál pozícióban
 2. Víz alatt ne használja a gombokat
 3. Kerülni kell az óra vízbe merítését felmelegedett állapotban (például napozás utáni vízbe ugrás), mert az órában a belső nyomás hirtelen változhat és a nedvesség bejuthat
Vízállóság Mosdás, fürdés, fröccsenés Fürdés Zuhany Úszás
3 bar / atm igen nem nem nem
5 bar / atm igen igen nem nem
10 bar / atm igen igen igen igen
20 bar / atm igen igen igen igen

A mechanikus órák

A mechanikus órák pontossága elmaradhat a kvarc szerkezettel rendelkező óráktól. A szerkezet minősége és a rugó felhúzottsága fontos szerepet játszanak a pontosságban, ami néhány másodperc, rossz esetben pár perc időeltéréshez vezethet naponta. Egy szakképzett órásmester hozzá tudja igazítani az óra pontosságát a tulajdonos igényeihez.

Mechanikus óráink megközelítőleg 35 – 48 órányi energiát tárolnak szerkezettől függően. A járástartalék az az idő, amennyit teljesen felhúzott rugóval jár az óra (“power reserve"). Ha az órát nem mozgatják, akkor addig működik, amíg a rugó elhasználja az összes tárolt energiáját és azután megáll. A közepesen felhúzott rugó garantálja a legpontosabb működést. Ezért ajánljuk, hogy kerülje a mechanikus órája teljes felhúzását.

Az évek alatt, az olaj/zsír az alkatrészek állandó mozgása következtében szétterül a szerkezetben. Ezért a szerkezet 5 évente történő teljes átvizsgálását ajánljuk. A vásárlót előre kell informálni a karbantartásról, és a várható költségekről.

Szerkezetgyártóink: ETA, Sellita, Seiko, Citizen-Miyota

Az automata órák dátumának beállítása:
Ne állítsa a dátumot 20 és 3 óra között! Ezalatt az idő alatt zajlik az automatikus dátum állítás. Ha a dátumot ezalatt az idő alatt állítja, a dátumkijelzőt eltolhatja a helyéről!

Lépések:
 1. Állítsa mindkét mutatót a 6 közelébe
 2. Állítsa be a dátumot
 3. Állítsa vissza a pontos időt